Subscribe to my full feed.

2 Nisan 2013 Salı

VERTİGO ve nerelerdeyim....

         Bütün blog arkadaşlarıma kocaman selamlar...
       
        Bir süredir yine yeni post ekleyemedim...Ama affedilir sebebim var tabiki..Her postumda ve yorumlarımın sonunda sağlık ve afiyetle yazarım.Her şeyin başı sağlık..
Evet başlığımdan anladığınız gibi Vertigoyla başımız dertte..
Annem 2007 yılında acı bir kaybımızla vertigoyla tanışmıştı.2007 yılından beri annemi allakbulak edip ben burdayım der.Bu sefer ziyareti uzun sürdü bu hastalığın.2.5 haftadır hayatını zindan eden bir hastalık.
VERTİGO nedir?

Vertigo, (Latince dönmek) hareket duygusunun yitirilmesi ve baş dönmesi demektir.
Ancak tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri bu kapsamda değildir. Vertigodan kastedilen labirentitiç kulak iltihabımeniere hastalığı gibi durumlarda olan baş dönmesidir. Korkuya bağlı baş dönmesi de vertigo kapsamında yer alır. Baş dönmesi her hasta tarafından farklı anlatılır. Her taraf dönüyor, başımı tutamıyorum, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Bunların hepsine birden baş dönmesi denir.
Siz de kendinizde vertigo olup olmadığını basit bir test yaparak anlayabilirsiniz. Ayakta kendi etrafınızda 2-3 dk dönün ya da belinizle eğilerek kafanızla yuvarlak çiziniz. Kısa bir süre sonra etrafınızdaki her şey dönmeye başlıyorsa, kendinizi berbat hissediyorsanız sizde de vertigo var demektir. Vertigosu olan kişiler etrafında dönülen hareketler dışındaki diğer hareketleri yapabilirler. Dikkat etmezlerse bir kere tam olarak vertigo yaşarsa kendilerine gelmeleri en az 2-3 saat sürer. Örneğin kafayı yukarı aşağıya sallamak vertigoyu etkilemez, sadece dönme hareketleri kafayla yuvarlak çizme gibi hareketler vertigo için etkili olur.

Peki tadavisi varmı...Evet varmış..2007 yılında annemin ilk vertigosu olduğu zaman ki biz daha ne olduğunu anlamamıştık.O zaman gittiğimiz doktor tadavının ilk 48 saat içinde yapılabileceğini artık çok geç olduğunu söyleyerek sadece bir ilaç verip göndermişti.Bu sefer gittiğimiz doktor öyle bişey olmadığını bu kadar zaman gereksiz yere bu eziyeti çektiğimizi söyledi..
Şimdi tedaviye gelelim.Tedavisi başa yapılan bir manevra hareketi..Doktor annemi yatırarak başına manevra hareketini  yaptı bu manevra hareketiyle kulaktaki kristallerin yerlerine yerleşmesi sağlanıyormuş.İlk 48 saat hareket sınırı var tabii.Şimdi biz 2 manevra seansı geçirdik tekrar iyileşme sağlanana kadar tekrarlanıcakmış.


Neden yazdım bu kadar uzun uzun derseniz.Bu bilinen bir hastalık olmasına rağmen tadevasi sadece ilaçla geçiştiriliyor.Bizim gibi sizi de bir ilaçla gönderirlerse diye bir hatırlatma yapmak istedimm

Bu arada tabiki çalışmalarım devam ediyor.En kısa zamanda hepsini paylaşacağım....

Kocaman sevgiler.Sağlık ve afiyet hepimizin olsun...,

10 yorum:

mosguetravelerMosguetraveler dedi ki...

Canım anneni en iyi ben anliyorum
Nasreddin Hoca misali ceken biliyor
Benide her defasinda ilaç verip gonderiyorlar
Artik daha uzun surmeye basladi
Acil şifalar dilerim

Unknown dedi ki...

Merhaba,annenize çok geçmiş olsun,bende bir vertigo hastasıyım anneniz benden daha iyi durumda anlattığınıza göre.Ben yönümüde bulamıyordum iki günlük hastane tedavisinden sonra çok iyi oldum.Ara ara baş dönmelerim oluyor ama çok iyiyim.Annenizde merak etmesin iyi bir tedavi herşeyi düzeltiyo.Sağlıkla hoşçakalın.

Marifetli Cadı dedi ki...

canım benim çok çok geçmiş olsun, öyle zor bir hastalık ki, ben 11 yıldır çekiyorum yalnız ilk başta bana verilen ilaçlarla baş dönmelerim durdu ama sonrasında bir kulak çınlaması peydah oldu, ona da o zamanlar ilaç yoktu, şimdilerde kulak çınlaması için ilaçda çıkmış ama bendeki kronik hale geldiği için geçmiyor malesef, bu kadar hobi olayına dalmam da bundandır, kulak çınlamalarımı unutayım diye, acil şifalar diliyorum tüm hastalara ve anneciğine, sevgilerimle...

Emel Sevren Pınar dedi ki...

çok geçmiş olsun anneciğine Handecim. Bende de var. Benimkide kulak kaynaklı. Yattığım yatak ters dönüyor, hele akşamları yastığa başımı koymaya göreyim.
biliyorum sıkınıtısı büyük. Çok geçmiş olsun.

mutfagabuyrun dedi ki...

yaşayanlar çok iyi anlıyor sanırım.bendede meniere var canım.ama doktor bana tedavisi yok dedi.sadece önlemek için ömür boyu ilaç kullanmak gerek.atak girmemesi için .annenin durumu daha iyi sanırım.bence şükredin.ben 15 gün yatıyorum atak girince malesef.tekrar geçmiş olsun canım.sevgiler.

Unknown dedi ki...

gülcüğüm ziyaretin ve yorumun için çok teşekkürler..sanada bir daha göstermesin dileklerimle...

Unknown dedi ki...

takı periciğim çok teşekürler güzel dileklerin için..sanada geçmişler olsun ...umarım birdaha sanada göstermesin Allah....kocaman sevgiler.

Unknown dedi ki...

marifetli cadı sende çok çekmişsin canım benim çok üzüldüm...inşallah bir şifada sen bulursun..kocaman sevgiler canım...

Unknown dedi ki...

Emelciğimm çok çok geçmiş olsun sanada Aallah biran önce şifa versin ...annemden gördüğüm için biliyorum çok kötü birşey...

Unknown dedi ki...

mutfağa buyrun canım benim çok çok geçmiş olsun sanada annemde farklı durumda değil özellikle çok zor kalkıyor yataktan..oturuken bir problem yok fakat henüz manevra sonucunu tam alamadık umarım çok kısa zamanda şifa buluruz..hep beraber inşallah canımm kocaman sevgiler.