Subscribe to my full feed.

14 Kasım 2012 Çarşamba

ÇİKOLATA VE NOBEL ... :)


Senelerdir aman şişmanlarsınız, yemektan önce yemeyin tıkanırsınız çocuğum,sivilce yapar  filan derken çikolata yeme zevkimizin içine eden ey ahaliii bakın neler kaçırdık .....

Meğer nobel kazanamayalım diye komploymuş;  inanmıyormusunuz haberin devamı http://www.hurriyet.com.tr/yasam/21677484.asp linkiyle ulaşın....

Bu çikolata haberinin ardından çikolata nedir bir bakmakta fayda görüyorum....


Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. Boyu 4-10 metre olan ağaç yılda iki kez ürün verir. Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır. Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur. Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır. Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı,çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilebilir.

    Ve çeşitleri.....
Bitter çikolata: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.
Sütlü çikolata: Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 3.5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır
Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır.
Dolgulu çikolata: Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini içeren, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır.
Pralin: Toplam ürün ağırlığının en az % 25 i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata, beyaz çikolataların kombinasyonundan, karışımından veya herhangi birinden ya da dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolatadır.


Ve çikolata hakkında güzel şeyler :)))
 

Çikolatanın keşfedilme tarihi M.Ö 1000 yıllarındadır. O senelerde Amerika’daki yerliler kakao tohumlarından içecek yaparak enerji sağlıyorlardı.
  • Çikolata adını Aztek dilindeki xocolati’den alıyor.Anlamı ise acı su demektir.
  • Çikolata yeterli miktarda yendiğinde yeşil çaya oranla 3 kat daha faydalı antioksidan içerir.
  • Çikolatanın içindeki antioksidanlar kanser hastalığına da faydalıdır.
  • Çikolata, içeriğinde kalsiyum bulundurur ve kemiklerin güçlenmesinde etkilidir.
  • Çikolata mutluluk hissi vererek psikolojimizin düzelmesini sağlar.
  • Güçlü dişlere sahip olmamızı sağlayan florid açısından da zengin olan çikolata, stresle mücadelede faydalı olan potasyumu da bünyesinde barındırıyor.
  • Her gün alınan az miktardaki çikolata kanın pıhtılaşmasını önler ve içerisinde bulunan bakır, cilde, damarlara ve dokulara faydalıdır.
  • Ayrıca Çikolata yiyen kişiler enerji elde ederek motivasyonu artmaktadır.
  • Çikolatadaki doymuş yağ oranı, kandaki kolesterol seviyesinin artmasına neden olmuyor.
  • Belçika’da 17.000 kişi çikolata sektöründe çalışıyor.

  •  
    “Kalbi korumak ve mutluluğunuzu arttırmak için hergün çikolata!”



    Çikolatada bulunan kakaonun içerdiği flavonoidler, antioksidan özelliğe sahip. Kan dolaşımını arttırarak damar tıkanıklığı riskini azaltıyor. Ayrıca, nitrik oksit üretimine yardımcı olduğu için kan basıncının da düşmesine sebep oluyor.
    Burada bahsettiğimiz etkiler daha çok bitter (koyu renkli) çikolataya ait. Zira bitter çikolatadaki kakao oranı, diğer çikolatalardan çok daha yüksek. Ayrıca, bitter çikolatalar, sütlü ve beyaz çikolatadakinden daha düşük yağ oranına sahip.

     
    
    MUTLU,ÇİKOLATA TADINDA NEŞELİ GÜNLER DİLERİM...........

    7 yorum:

    Alyaminahome dedi ki...

    canım ne güzel bir yayın bu görseli güzel, bilgilendirme harika ellerine sağlık, çikolata deyince akan sular durur zaten öptüm seni.

    Unknown dedi ki...

    Teşekkür ler arkadaşım bende çikolata aşkı başka olduğu için paylaşmadan geçemedim :))) sevgilerrrr kocamannn

    Süreyya dedi ki...

    Çikolata deyince durup okumak gerek :) Bir çikolata tutkunu olarak çok severek okudum paylaşımızı sevgiler :)

    Unknown dedi ki...

    hoş geldiniz blogumu ziyaret ederek mutlu ettiniz ....teşekkürler....

    Mevlude Turk Topal dedi ki...

    eskilerin dedikleri dogru bence, nobel, mobel bahane, bu ulkeye geldikten sonra kilolarim aldi basini gidiyor, ne menem seymis bu cikolatalar:) Tablet tablet gidiyor valla:))

    Unknown dedi ki...

    :)))))çikolata aşktırrr aşkkkkk

    Mevlude Turk Topal dedi ki...

    Kilodur kiloooooo