Subscribe to my full feed.

11 Şubat 2013 Pazartesi

Havuçlu Muffin ve Havucun Faydaları


                   Kış ayında en sevdiğimdir havuç,salatası,suyu,yemeklerdeki tatlandırma özeliğiyle çok kullandığım bir sebzedir.Keklerde,kurabiyelerde,muffinlerde,cupcakeler de çok sıklıkla tadını yakıştırırız.Hele tarçınla çok yakışırlar iyi bir ikilidirler.İşte ben bu ikiliyle güzel bir muffin yaptım.Üzerlerinide  havuç modelleriyle şeker hamuruyla süsledim.
Tarife geçmeden önce havucun faydalarını paylaşmak istedim sizlerle..
Uzmanlar, havucun, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, peklik giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebze olduğunu söylüyor. Kansızlık halinde, sabah-öğle-akşam taze çıkarılmış 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince rendelenmesi ve iyice çiğnenerek yenilmesi öneriliyor.
Mide ve bağırsak kanamalarında da havuç suyunun çok faydalı olduğunu ifade eden uzmanlar, havucun, özel şekeri, A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirdiğini, ona rahatsızlığında kendi kendini tamir imkanı verdiğini, vücuttaki üre asidi, ürat tuzları, benzeri yorgunluk maddelerini, diğer zehirleri idrarla dışarı attığını vurguluyor.
Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiğini ve gözlerin sıhhatli kalmasını sağladığını belirten uzmanlar, kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara havucun çok fayda verdiğini, her gün yenen bir havucun da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indirdiğini bildiriyor.
Uzmanlar, havuçtaki beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini vurgulayarak, havuçların çiğ veya pişmiş olarak yenilirken asla soyulmaması gerektiğini, sadece temiz yıkamanın kafi olduğunu kaydediyor.
                                        
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan gerçekten çok dirimsel besin değerlerinin yanı sıra;
o Havuç, düzenli olarak yenildiğinde, sigara içen kişileri de içermek üzere, bedenin akciğer kanserine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir: Ayrıca havucu sık ve bol tüketen kişilerin gırtlak, mesane (idrar kesesi), rahmin boyun bölümü, kalınbağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine yakalanma rizikosunun %50 oranında; menopoz döneminin sonrasını yaşayan kadınlarda, göğüs kanserlerine yakalanma rizikosunun %20 oranında azaldığı yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır.
o Kalbin dostu da olan havuç, kandaki kolesterol düzeyini düşürmenin en kolay yoludur.
Araştırmalar, havuç yemenin kolesterolde önemli düşmelere neden olduğunu, havuç yemeyi bırakan kişilerde kısa sürede kolesterolün eski düzeyine yükseldiğini göstermiştir.
o Havuç bazı türden gıda zehirlenmelerini önler.
o Ayrıca, yapılan araştırmalar, havucun menenjit ve ansefalit (beyin iltihabı) ile gebelikte fetüse geçerek düşüğe neden olan listerya adlı maddenin etkilerini yok ettiğini göstermiştir.
o Havuç, içerdiği yüksek lif oranıyla peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelmektedir.
o Kaynatılarak içilen havucun suyu diyareye iyi gelir.
o Ayrıca halk arasında, havucun sindirimi kolaylaştırıcı, gaz söktürücü, idrarı artırıcı, kurt düşürücü, aybaşı olayını kolaylaştırıcı ve hatta afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri bulunduğuna uzun yıllardır inanılmaktadır.
Bütün bu dirimsel önem taşıyan etkilerinden yararlanılmak üzere kişiler özgürce ve bol bol havuç yemelidir. Piyasada toz şeklinde de satılan havucun günlük diyetimizde sıklıkla yer alması, sağlığımıza büyük fayda sağlayacaktır.
A, C, B1 ve B2 vitaminlerince zengin bir ürün olan havuç, çiğ olarak ya da pişirilerek tüketilir.
Havuçlar kirli olsa bile kabuğunu soymamak gerekir. Çünkü yarım kilogram havuçta 30 mg C vitamini, B1-B-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri bulunur ve bunların büyük bölümü kabuğun altındadır.
Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiğini ve gözlerin sıhhatli kalmasını sağladığını , kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara havucun çok fayda verdiğini, her gün yenen bir havucun da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriliyor.
                                          ve Muffin tarifimiz....,
                  1/2 su bardağı Şeker..
                  1 iri yumurta
                   1 çimdik tuz.....    3 malzeme bir tel çırpıcı yada çatalca iyice çırpılır.
                  Daha sonra içine
                  1 bardak süt
                  1 bardaktan 1 parmak az sıvıyağ
                  2 yemek kaşığı bal
                  1 iri rendelenmiş HAVUÇ
                 Başka bir yerde 2 bardak elenmiş un
                 içine bir çaykaşığı karbonat ,
               
                 2 yemek kaşığı tarçın
           
                 1 çay kaşığı zencefil
                 içine bir çay kaşığı kabartma tozu
                 Sonra katılar ve sıvılar karıştırılır.Sonra muffin kaplarının bir parmak eksik olarak doldurulur.175 derece önceden ısıtılmış  fırında 20 dakika pişirilir.

             


14 yorum:

*mehtap dedi ki...

faydalı bir paylaşım, lezzetli görünen süper kekler,eline sağlık Handecim.

Gurme Şirine dedi ki...

havucu da severim muffinide :))
muhteşem ikili olmuş :))
canım ellerine sağlık :)

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Ayrıca bilgilendirici bir paylaşım olmuş. Sevgiler...

muhabbetsofrasi dedi ki...

bende bayılırım havuçlu keke
hele de bol tarçınlıysa

eline sağlık canım

Unknown dedi ki...

En sevdiğim kektir havuçlu..
Çok sık yaparım,ellerine sağlık canım..
Sevgiler.




YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Muffinler nefis görünüyor canım, ellerine sağlık. Sevgiler...

Kurabiye Atölyesi dedi ki...

sunumu çok şirin olmuş bayıldım :) çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

Mehtapcığımmm çok çok teşekkür ederim...

Gurme Şirine ve Cerence Şirinceciğim ve muhabbet sofrası, bende havuç sevenlerdenim...

Bilgilendirici paylaşımlardan yanayım ama çok sıklıkla yapamıyorum zamandan dolayı çok çok teşekkür ederim.
Hayat cafe tarifleri hayalimizdeki cafede pişirelim inşallah bu muffinleri...

Yemek Sevdam Elifciğim çok teşekkür ederim...
Damlacvığımmm sunumumu beğenmene ayrıca çok teşekkür ederim..kocaman sevgiler...

Adsız dedi ki...

Handeciğim,ne kadar şık bir sunum yapmışsın,Harika gözüküyorlar.Şu şeker hamurlarını hep merak etmişimdir.Nasıl yapılır,pahalı mı ucuz mu,bu şekilleri vermek için kurs almaya gerek var mı?

Unknown dedi ki...

şekerim çok teşekkür ederim önce..sonra sorularına cevap şeker hamuru çokk güzel bir süsleme olanağı veren malzemelerden istersen kapla istersen süsle ...şeker hamuru pahallı bir malzeme değil sadece yapacağın şekiller için inanaılmaz bir seçenek olanağı var sonsun bir deniz gibi ..kursa gelince şart değil ama tabi kursa gidince teknikleri öğrenip çok daha güzel işler çıkartıyorsun.Bu arada ben evimde küçük gruplara kurs veriyorum ...detaylarını blogda yazmıştım.şeker hamuru tanımak kurabiye kaplamak için ...eğer arzu edersen iletişime geçebiliiriz..beraber çalışmaktan memnun olurum..sevgiler...

pembe makara dedi ki...

Ne hoş görünüyorlar eminim lezzeti de güzeldir:))ellerine sağlık...

Unknown dedi ki...

Sibelciğim teşekkür ederim evet tarçın ve havuç seviyorsan tadınada bayılacaksınız... Sevgiler

prensesmutfagi dedi ki...

Tarife bayıldım. Herşeyden önce ''muffin dediğiniz az yumurtayla olur'' o nedenle beni cezbettiniz. hem 1 yumurta hem havuçlu bu tarifi bulduğum için çok mutluyum şu an. bakıyorum diğer bloglara 3-4 yumurta ile kek hamuru yapıp kağıt kalıplarda pişirince muffin diye yazıyorlar hemen:) Bu arada blogunuz çok keyifli. Takipteyim. Sevgiler;)

Unknown dedi ki...

Prenses mutfağı bende çok mutlu oldum tarifi beğenmene sonra güzel sözlerine ve blogumu beğenmene çok çok sevgiler her zaman belerim şimdi bende ziyarete geliyorum :)